Ogham zilveren liefdesring

Ogham is een alfabet gebruikt in de 5e of 6e eeuw na christus. Het komt voor op stenen en komt daarnaast in enkele oude manuscripten. Het is een rechtlijnig schrift dat van oorsprong 20 letters heeft die georganiseerd zijn in vier groepen van vijf letters. Later is hieraan een vijfde groep toegevoegd.

ognam alfa bet

Ogham-stenen zijn vooral te vinden in Ierland, Schotland , Wales en Cornwall. De letters van het ogham-schrift heten naar bomen die steeds met een andere letter beginnen. Men zegt dus niet “aa, bee, see, dee” maar “ailm, beith, coll, dair”. Ook de Latijnse letters droegen voorheen in het Iers deze namen.

De oorsprong van ogham is onbekend: volgens een 15de eeuws geschrift, het Ogam Tract van het Book of Ballymote, was ogham oorspronkelijk een geheime gebarentaal van de druïden, maar dit wordt tegenwoordig betwijfeld aangezien er geen andere referenties zijn gevonden.

Men kan vaak ogham-inscripties vinden op oude grafstenen in Ierland en Wales, vaak ook met dezelfde tekst in het Latijnse alfabet ernaast.

De Ogham Ring van Nuala-Art heeft vertaald naar het nederlands de volgende inscriptie:

“Ring van de liefde, verbindt ons samen en verzegel onze liefde voor altijd”. In het ringendoosje zit een kaartje met deze tekst! Iets mooiers kun je niet geven aan degene die je lief hebt!