Natuurlijk was er de imker die onder zijn ogen het wonderlijke leven van de bijen aanschouwde, het avontuurlijke kind dat rupsen ving en die tot zijn verbazing zag veranderen in poppen waar op een goede dag kleurige vlinders uit kwamen of de visser die in alle rust de prachtige schittering van de libelle boven het water kon observeren.  Maar er is meer….

Bijen zorgen bijvoorbeeld voor 80% van alle bestuiving in de wereld, de overige 20 % doet de wind samen met andere dieren. Wanneer je stilstaat bij alles wat op je bord ligt en de relatie met bijen ga je ze met andere ogen bekijken. Ze verdienen respect en geen bestrijdingsmiddelen.

bee
Bee hanger
Bijen oorbellen

Vlinders zijn op de eerste plaats prachtig mooi en zijn hiermee in staat mensen te verblijden. Ze bestuiven bloemen wanneer ze de bloemen bezoeken om er nectar op te zuigen. Voor de mens zijn vlinders nuttig omdat ze iets zeggen over de plek waar ze voorkomen. Als een zeldzame soort op een bepaald plekje voorkomt, dan kan dat een teken zijn dat het daar goed gaat met de natuur. Verder eten heel wat andere dieren rupsen, poppen en vlinders, waardoor ze hun nut hebben als zijnde voedsel voor anderen.

vlinder
Vlinder zilveren hanger
Vlinder Haarspeld

Iedere insect heeft zn voorkeurs menu, wanneer deze planten en bloemen verdwijnen, maak je hun levensgebied kleiner. Er komen steeds minder wilde bloemen in de natuur voor, een grote oorzaak hiervan zijn bestrijdingsmiddelen. Zaai met voorbedachten rade bloemen zoals:

phacelia, boekweit,  gele mosterd, alexandrijnse klaver,  witte, paarse & incarnaat klaver,   koriander, esparcete, rettich, wilde peen, venkel, komijn, kummel, dille, wilde kamille,  bernagie (komkommerkruid), goudsbloem (calendula), korenbloem, bolderik, venkel, kaasjes kruid (malve).

Bloemen
Dahlia hanger kleine
Triple Pearl Lily hanger

Gebruik uiteraard biologische zaden, deze zijn qua nectar beter voor de bijen en zijn op een eerlijke manier geteeld. Om teleurstelling te voorkomen, kies plekken waar niet gemaaid of geschoffeld wordt anders hebben de bijen er nog niets aan.

Natuurlijk zullen ook vele andere insecten zoals hommels, vlinders e.d. dit geweldig vinden.

Libellen zijn een lust voor het oog en het feit dat ze muggen eten wordt meestal ook als positief ervaren. In andere werelddelen staan libellen en hun larven regelmatig op het menu van mensen, net als veel andere insecten. Libelles smaken naar krab, dus voor visliefhebbers een goed alternatief …(ha ha).

Belangrijker is misschien de vraag: welke rol spelen libellen in de natuur? dragen bij aan het onder controle houden van de aantallen kleine insecten die op hun menu staan. daartegenover worden libellen gegeten door vele andere dieren: vogels, vissen, kikkers, salamanders, hagedissen, (spits)muizen, wespen, mieren, andere libellen, spinnen, enzovoorts. Sommige vogels, zoals boomvalken en kwikstaarten, zijn zelfs gespecialiseerd in het vangen van libellen. Libellen hebben een veelzijdige functie in het ecosysteem, zowel boven als onder water. Tot slot kunnen libellen gebruikt worden als graadmeters voor de kwaliteit van waterrijke natuurgebieden. Het voorkomen van veel verschillende libellennsoorten duidt op veel variatie in water- en oevervegetatie, een goede waterkwaliteit en goed beheer. Andersom kan het ontbreken van bepaalde libellensoorten helpen bij het opstellen van doelen voor natuurbeheer.

libelle
libelle hange
Libelle oorbellen